Den bästa träningen

Vilken är den bästa träningen? Det är en fråga som många ställer sig för att snabbt komma i form och både bli mer hälsosamma och få kläderna att sitta bättre. Självklart finns det sporter som ger större hälsovinster än andra: skidåkning ger både mycket muskler och kondition, samtidigt som det inte sliter så mycket på lederna, detsamma gäller simning. Skytte sliter kanske inte heller så mycket på lederna, men ger inte heller kroppen samma fysiska genomgång. Men, hur ska du då tänka om du vill komma i form – och gärna snabbt så att du ser resultat? Svaret är att den bästa motionen är den motion som blir av.

Hitta din motionsform

För att verkligen ta tag i hälsan måste du använda redskap som fungerar för dig – inte de redskap som fungerar för bästa kompisen. Om din kompis går ut och joggar en mil varje morgon och bara tanken ger dig huvudvärk, så är det uppenbart inte din bästa motionsform. När vi letar efter motionsform är det flera aspekter som vi måste tänka på: vilken idrott vi tror kan passa oss, vilken tid som man kan utöva den och om vi vill tillsammans med andra eller ensam? Detta är frågor som du måste ställa dig för att hitta idrotten. Det är kanske så att din kompis joggning inspirerar dig och att du också skulle vilja ställa upp i ett lopp. Då kan du testa att börja jogga, men vare sig en mil på en gång eller klockan sex på morgonen.

Hitta din motivation

Varför vill du komma form, förutom att det är hälsosamt och de flesta vill vara någorlunda tränade? Att vilja vara hälsosam och ha en tränad kropp är i sig en motivation, men ibland måste du specificera dig mer för att verkligen klara av att förändra ditt liv. För många är det känslan av en starkare kropp så att de orkar olika strapatser; för andra är det utseendet och att känna sig bekväm med sin kropp. Ett tips om du redan nu vill känna dig fräsch är att testa Beckham parfym – som blir lite av en motivation i sig själv om man tänker på hur skicklig David Beckham är! Att använda välkända idrottare och se vad de klarat av att prestera och tänka: kunde de, så kan jag, kan vara en bra motivation. Sedan behöver man inte jämföra prestationerna som sådana, men tänka att om Beckham kan gå ut på planen och göra mål, så kan jag gå ut i spåret och jogga några gånger i veckan.

För att träning ska bli av på regelbunden basis krävs det att träningen fungerar med vardagslivet. Innan du gör upp en plan bör du tänka över om du är morgon- eller kvällsperson; hur många dagar i veckan som du realistiskt kan träna och hur du ska agera de dagar det är kallt och blåsigt. Men hittar du bara din rätta träningsmetod, med rätt motivation och en bra plan så kommer du klara det.