De fantastiska 56:orna

Sverige begåvades med en fantastisk idrottsgeneration som fick många framgångsrika år. Det märkliga med dem var att alla var födda det första halvåret 1956 och att alla var mycket framgångsrika inom sina idrotter. Det handlar om fem fantastiska idrottare som många gånger fick Sverige att stanna. Tyvärr har två av de fem nu gått bort, alldeles för tidigt. Tillsammans erhöll kvintetten tio stycken bragdguld, Jerringpris och Victoriastipendium mellan åren 1974-1981. Här kommer en kortare presentation av dessa fem idrottare och deras framgångar.

Ingemar Stenmark

“Stenis” föddes den 18:e mars 1956 i Järvsjö. Han är en av världens genom tiderna främsta alpina idrottsmän. Under sin karriär i backen vann han bland annat två olympiaguld, fem världsmästarguld och 86 världscupsegrar. Ingen annan har vunnit fler världscupsegrar.

Thomas Wassberg

Wassberg föddes den 27:e mars 1956 i Lennartsfors. Han är en av Sveriges främsta längdskidåkare genom tiderna. Under sin karriär vann han bland annat fyra OS-guld, tre VM-guld och fyra andra VM-medaljer. När han vann Svenska Dagbladets guldmedalj vägrade han dock att ta emot den med motiveringen att Sven-Åke Lundbäck borde ha fått den ett tidigare år.

Frank Andersson

Frank föddes den 9:e maj 1956 i Trollhättan. Han var en av landets bästa brottare genom tiderna med bland annat tre förstaplatser i VM och fyra i EM och ett OS-brons på meritlistan. Efter komplikationer efter en hjärtoperation i fjol avled Frank Andersson endast 62 år gammal.

Björn Borg

Borg föddes den 6:e juni 1956 på Söder i Stockholm. Han växte upp i Södertälje. Björn Borg är en av världens främsta tennisspelare någonsin med bland annat fem raka Wimbledonsegrar och sex segrar i Franska öppna.

Linda Haglund

Linda föddes den 15 juni 1956 i Enskede i Stockholm. Linda Haglund var en av våra främsta sprinters. Hon vann under sin karriär bland annat 12 SM-guld på 100-meter och 200-meter. Hon vann även ett guld och fyra silver i olika Europamästerskap. I OS i Moskva 1980 kom hon på fjärde plats precis utanför pallen. Under sin aktiva period var hon en av världens snabbaste kvinnor och hon innehar fortfarande de svenska rekorden på 100-meter och 200-meter. Linda Haglund avled i sviterna av cancer på hösten 2015.

Det har ofta diskuterats vad som låg bakom att ett förhållandevis litet land som Sverige fick fram världsstjärnor inom så olika idrotter, alla födda under 1956. Dessa fem var ju inte de enda. Där fanns ju även Stig Strand i slalom, född samma år, och Formel 1-föraren Stefan “Lill-Lövis” Johansson, ytterligare en 56:a. Det som har framförts är att Sverige under rekordåren blev rikare och att föräldrar kunde få tid att stötta sina idrottande barn på ett annat sätt än tidigare. Tuppkammen på Sverige växte samtidigt och känslan att allt var möjligt blev allmänt spridd. Det som har haft störst betydelse torde dock vara de enskilda 56:ornas otroliga träningskapacitet och idrottspsyke, de var ofta bäst när det gällde som mest. Som en blygsam utövare av minigolf måste jag bara lyfta på hatten för sådana idrottstalanger och tacka dem för alla enastående glädjestunder framför Sportspegeln. Ibland slapp vi t.o.m. lektioner i skolan då de visades på tv.