Sport är bra för hälsan

Majoriteten av alla människor är väl införstådda med hur viktig träning är för hälsan. Träning ser till att hålla kroppen i bättre form och minskar problem som övervikt. Träning används även för den som vill orka mer, t. ex. öka sin kondition eller bygga muskler för att öka sin styrka, vilket är något som de allra flesta idrottare strävar efter.

Att sporta och träna är dock inte enbart till för den som vill strosa runt på stranden och känna sig snygg, utan träning har många positiva sidor som kan hjälpa psykiska problem. Många studier och forskningar har visat att träning faktiskt kan lindra eller helt bota människor som lider av en depression och det är precis det som denna text ska handla om.

Depressioner kan yttra sig på många olika sätt. Ibland är det väldigt tydligt att en människa är deprimerad, medan vissa inte visar några yttre tecken alls. Vanligast är dock att man blir mycket orkeslös och har svårt att hitta glädje i saker som man tidigare tyckte var väldigt roliga och att man inte längre har lust att umgås tillsammans med andra människor eller vänner.

Vad en depression beror på kan vara mycket individuellt och oftast handlar det om att en människa har utsatts för hård stress under en längre period. Man har alltså inte hunnit återhämta sig själv innan en ny stress tar tag i en, vilket till slut gör att psyke och kropp inte längre orkar med. Många forskare menar att människor som lider av depression har en minskat hippocampus, vilket är en del av hjärnan som behövs för att minne och inlärning ska fungera som önskat. Stressen som människor utsätts för kan leda till celldöd i denna del och det är alltså här som träningen kommer in i bilden.

När du tränar så ökar du blodflödet i kroppen, vilket naturligtvis är väldigt bra. Däremot så ser träning också till att aktivera vissa signalsubstanser till hjärnan, som i sin tur leder till att nya nervceller börjar att bildas. Att enbart träna vid ett enstaka tillfälle är dock inte till speciellt stor hjälp, utan det gäller att vara modig och sätta igång med motionen så ofta som man kan. Lider man av mycket svår depression kan antidepressiva läkemedel dock vara nödvändiga. Dessa läkemedel ser även de till att öka produktionen av nya nervceller, vilket kan behövas för att man ens ska orka få på sig träningsskorna. Det är inte ovanligt att man får börja med en sådan behandling, för att sedan stämma av med sin läkare om man ska höja dosen eller trappa ner den. Ibland kan faktiskt träning och motion vara ett bättre alternativ och många läkare ger denna rekommendation innan läkemedel skrivs ut, just för att det faktiskt fungerar.