Många sporter att välja mellan

För den som vill börja sporta är urvalet oändligt. Det finns mängder med olika sporter att välja mellan och alltid något som passar alla. Många börjar med intresset för en viss sport redan i en mycket ung ålder, men för vissa kommer intresset senare i livet och man kanske ännu inte hittat en sport som man tycker om att utöva.

Som vuxen har man oftast en mer tydlig bild om vad man tycker om att göra, medan intresset hos barn kan förändras snabbt, ibland från en dag till en annan. Är man osäker på den sport man har börjat kika på finns det flera föreningar och klubbar som låter människor testa på sporten ett flertal gånger innan man anmäler sig för en termin eller längre kurs. Detta är ett mycket bra alternativ för både vuxna och barn, eftersom man får en chans att se om man gillar sporten i fråga och om den är värd att satsa sina pengar på.

Hur man kommer att få testa på sporten varierar från förening till förening. I sporter som innebandy, ishockey och basket kan man få testa på att vara med på ett (eller flera) träningspass, medan den som är intresserad av ridning istället får boka in turridning, ponnyridning eller enskilda ridlektioner. Går man i tankarna om att börja med en ny sport är det alltid bäst att höra av sig till den förening eller klubb som man är intresserad av och höra sig för vilken typ av erbjudanden som finns. Oftast kommer man fram till ett alternativ som passar båda och som inte stör verksamheten eller de andra deltagarna på något vis.

När man testar på en sport brukar utrustning finnas att låna på plats. Det kan handla om allt från innebandyklubbor, skridskor, en fotboll eller en ridhjälm. Dock kan det ändå vara bra att man går igenom sin garderob och ser vilken typ av träningskläder som är passande för sporten. För ridning gäller det att ha flexibla med tåliga byxor och skor med lägre klack, medan basketspelaren behöver luftigare plagg i form av en t-shirt, linne och shorts.

Vill man inte själv höra av sig kan man vänta till föreningen eller klubben har öppet hus, om detta är något som vanligtvis anordnas. Vid öppet hus krävs sällan någon föranmälning och man får en chans att träffa tränare, se lokaler och knyta nya kontakter.