Kosttillskott eller inte?

Hur viktigt är det egentligen med kosttillskott i samband med sport och träning? Det råder delade meningar om den frågan och många experter menar att man kan få i sig rätt mängd med protein bara genom att äta rätt.

Proteintillskott är en av de mest använda och vanliga produkter i samband med träning. Proteinet intas i samband med träning, men kan även drickas under flera tillfällen under dagen. Hur mycket och hur ofta man behöver dricka en proteindrink beror naturligtvis på hur mycket protein man får i sig från andra källor, t. ex. mat, men rekommendationerna brukar ligga på cirka 1,8 g till 2 g protein per kilo i kroppsvikt.

Får du i dig denna mängd per dag är proteinpulver långt ifrån nödvändigt. Kött och fisk, grönsaker och bönor innehåller mängder med protein som kroppen behöver för att hålla sig stark och för att öka muskelmassan. När det kommer till kött är det främst tonfisk som är den mest proteinrika källan och därefter tar kyckling en stadig andra plats. Även sojabönor och parmesanost innehåller mycket protein och man räknar med cirka 35-39 gram per 100 gram livsmedel. Med det sagt kan man ordna en fantastisk middag, utan pulversmak.