Att bli tennisproffs

Satsa på att bli tennisproffs

Det absolut viktigaste för att kunna bli bra på något överhuvudtaget är att man tycker om det man gör. Ingen pianist som spelar Beethoven med sin vänstra hand har lärt sig det utan att först tycka om musik och framför allt piano. Så mitt första råd till dig som vill bli tennisproffs, se till att du älskar tennis, annars så är det liksom ingen idé. Om pengar är din drivkraft så kommer du misslyckas, om din drivkraft är att bli en världskändis och gå runt bland kändisar så kommer du misslyckas. Drivkraften är det viktigaste du har, du behöver förstås rätt utrustning, vill du ha bra skor, spana in vagabond där finns massa av bra alternativ.

Att ha roligt och ständigt utvecklas med en medveten plan för hur det ska gå till, är alltid en framgångsnyckel. Sen för att bli tennisproffs krävs också talang förstås.

Elitsatsa inte för tidigt

Låt bollen vara central i ditt liv. Om du inte vunnit några turneringar som 15-17-åring så betyder det inte att du inte kan bli en riktigt bra tennisspelare. Du behöver metodiskt utveckla dina styrkor som spelare och hitta sätt att minimera dina svagheter.

Se till att träna mot bättre spelare, att förlora mot en bättre spelare är ett steg närmare att vinna mot den spelaren. Du utvecklas, men inte han eller hon. Håll gärna på med andra sporter på en lagom nivå så att du tränar hela din kropp och inte bara dina tennismuskler, det kommer vara bra för dig i framtiden.

Tänk positivt

Att vara ett tennisproffs innebär ett liv som vagabond på så många olika sätt. Du kommer besöka massor av platser och sova på olika hotell och vara långt från dina nära och kära. Då måste du vakna med ett leende, inte leta anledningar att ge upp, utan tänka positivt om din situation och framför allt tänka positivt inför dina möjligheter att utvecklas och vinna nästa match. Tänk inte längre än så, när du inte räcker till så analysera varför. Ta hjälp av tekniken, varför förlorar du bollarna? Slår du för löst, missar du för mycket, är du inte tillräckligt snabb eller var motståndaren för bra? En riktigt bra analys leder till utveckling.

Träna rätt

Du känner din kropp allra bäst, men det betyder inte att du vet vad som krävs för att bli proffs. Skaffa en mentor, ta den som du tror är bäst för dig och fråga om denne kan hjälpa dig att utvecklas som spelare. Be en tränare om ett träningsupplägg och undersök hur motståndaren som slog dig tränar. Hur ska jag kunna veta det, tänker du? Fråga honom eller henne! Var nyfiken och frågvis, då kan du utveckla dig själv som spelare.

Även under träning så bör du träna på matchsituationer, öva på dina styrkor och dina svagheter. Hitta ett mönster där du kan vinna bollen. Hitta hur du vinner bollarna som ingen annan vinner. Träna din teknik för alla typer av slag.

Dessa är dina första steg att bli proffs som Stefan Edberg eller Björn Borg lyckades att bli. Lycka till.