Fördelar med styrketräning

Styrketräning har stora fördelar som motionsform. Vi människor sitter allt mer i dagens samhälle och har allt mindre tid till att träna och ge den motion kroppen behöver.

Träning för både lungor och muskler!ä

Styrketräning kan träna upp både ditt flås och dina muskler. Forskning har visat att genom att styrketräna regelbundet inte bara behåller du din muskelmassa när du blir äldre, du ökar också din allmänna kondition.

Tidseffektivt!

Styrketräning där du använder de stora muskelgrupperna är tidseffektiv träning och du får mycket för den tid du investerar. Ofta ser du mer resultat både i spegeln och i hållningen fortare än vid enbart konditionsträning.

Formar kroppen

Intensiteten som uppkommer vid styrketräning gör att du förbränner energi som finns lagrad i musklerna. Detta gör att allt mindre del av den mat du äter lagras som fett i kroppen. Fettet runt musklerna används som energi och den ökade muskelmassan gör också av med mer energi då du är i vila. En gammal myt är att fett omvandlas till muskler men så förhåller det sig inte. Däremot blir de muskler du redan har fastare och med specifik träning även större.

Typen av styrketräning

För att öka sin muskelmassa bör man träna med tyngre vikter och göra färre repetitioner. Vill man satsa mer på uthållighet kan man istället träna med lättare vikter men under längre tid och med fler repetioner. Då liknar styrketräningen mer konditionsträning men fungerar som ett bra komplement som förebygger skador vid t.ex. konditionsträning.

Träningsupplägg vid styrketräning

Det finns olika upplägg på nätet som man kan beställa. De finns i olika prisklasser och man bör nog välja något som blivit rekommenderat av andra och som man har råd med. Ett bra tips är att se över sin ekonomi i stort. Ett smart sätt är att många hushåll kan använda Enklare.se och sparar tusenlappar, genom att slå ihop sina kreditlån. Det är bättre att investera pengarna i ett hälsosamt och roligt träningsprogram än att betala onödig ränta. Det är viktigt att man vilar ordentligt som en del av träningen och aldrig tränar samma muskelgrupp två dagar efter varandra.

Ett enkelt och effektivt program för styrketräning att börja med är:

Måndag: Ben och rygg.

Onsdag: Armar, bröst och axlar.

Fredag: Mage och rygg.

Mellan dessa dagar kan man med fördel ta långa härliga promenader eller varför inte

jogga en runda? Man kan med fördel också komplettera med t.ex cykling eller simning för att få en omväxling för musklerna.

Mat vid styrketräning

Vid all träning är mat viktigt, framförallt brukar man nämna proteiners betydelse då man styrketränar. Proteiner är byggstenar som bygger upp musklerna och är viktiga för återhämtningen. Äter man inte tillräckligt kommer kroppen inte kunna återhämta sig och då blir träningen bortkastad och kan till och med skada kroppen. Fyll på dina energiförråd med god och nyttig mat och känn hur både ditt humör och energinivå kommer förbättras allteftersom träningen går framåt!