OS Maraton 1904

De första olympiska spelen var inte riktigt som vi tänker oss ett OS idag. Det finns kanske inget exempel som illustrerar det lika tydligt som det maraton som sprangs i sommar-OS i St. Lousi 1904. Bland höjdpunkterna fanns en hallucinerande vinnare, en deltagare som åkte bil större delen av loppet och en bana som medvetet designats för att deltagarna skulle bli uttorkade.

Uttorkade löpare och dammig bana

Inledningen nämnde bara några få bisarra detaljer från OS 1904. Det finns mycket att hämta här och vi har bara plats för några få godbitar, så låt oss gå igenom dem. Den medvetna uttorkningen av löparna, vad skulle det vara bra för? Det var tävlingens högste chef, James E. Sullivan som tyckte att maratonet var ett ypperligt tillfälle att forska om uttorkningens effekter. Det ska nämnas att det var varmt dagen då loppet sprangs, 32c. Perfekt. Loppet sprangs mestadels på dammiga landsvägar. Lika perfekt då att löparna hade sällskap av funktionärer som färdades i bil både bakom och framför dem. Det var nog inte särskilt trevligt att springa.

Först över mållinjen var Fred Lorz som, skulle det visa sig, åkt bil större delen av banan. Det var dock först efter att han blivit utnämnd till vinnare, gratulerats av dåvarande president Theodore Roosevelt och tagit vinnarfoto med presidentens dotter. Uppenbarligen var det precis när de skulle ge honom guldmedaljen som bluffen avslöjades. Han blev sedermera avstängd från framtida tävlingar, men den avstängningen hävdes när Lorz, på något sätt, lyckade visa att hans syfte inte var att fuska. Tänka sig.

Loppets vinnare var amerikanen Thomas Hicks. Han dopade sig själv, under loppet, med stryknin och brandy. När han väl nått mållinjen hallucinerade han kraftigt och hans hjälpteam lyfte upp honom ovanför marken varpå han fortsatte röra på fötterna som om han fortfarande sprang. En annan deltagare, Len Tau (för övrigt en av olympiska spelens två första svarta tävlanden) från Storbritannien, jagades bort från loppet av aggressiva hundar. Lustigt nog finns det vittnesmål som säger att många åskådare antog att det skulle gått bättre för honom om det inte vore för incidenten med hundarna. De antog att tävlingen skulle slutat lyckligare för honom.

Mycket har hänt sedan 1904

Det behöver inte sägas att mycket har hänt inom den professionella idrotten sedan OS 1904. Oavsett om du håller på med idrott på amatör- eller proffsnivå och vilken sport det handlar om är det bra att komplettera din träning med någon typ av styrketräning. För det hjälper det att ha bra träningsmaskiner, som de som erbjuds av Gorilla Sports. Hos dem hittar de robusta träningsredskap av gymstandard: gymstationer, multigym, bänkpressar, kabelmaskiner och mycket annat.

Nästa sommar-OS arrangerades i London år 1908. Redan tills dess hade nivån höjts något och löparna i den tävlingens maraton kunde glädjas åt att vara deltagare i en mer professionellt arrangerad tävling.