3 tips för att komma igång med träningen på allvar

Det är lätt att börja träna, men mycket svårare att verkligen hålla i det. Vad ska du göra för att verkligen komma igång med träningen på allvar? Det räcker inte med att bara vilja gå ner i vikt eller att vilja springa ett maraton, du måste arbeta för det. På riktigt.

Målmedvetenhet – fatta ett beslut

Personer som gör mycket och lever spännande liv vet en sak: du måste fatta ett beslut och arbeta målmedvetet. Det räcker inte med att fatta ett beslut, men sedan låta det hänga i luften. Det går faktiskt inte heller att bara tänka att du ska arbeta målmedvetet, om du inte fattat ett tydligt beslut så att du vet vad du ska fokusera på. Sätt dig ner, se över ditt liv och fråga dig om du verkligen, alltså verkligen, vill börja träna och komma iform? Även om det är jobbigt? När det regnar? Visualisera vad du önskar med ditt liv och din framtid. Sitta i soffan eller vandra i vackra berg, testa att dyka och att orka göra allt som du vill? Att sätta igång med träningen är ett miniföretag, ett projekt att bemästra. Den drivkraft och den målmedvetenhet som många företagare har, är den mentalitet som du behöver för att lyckas med ditt mål. Om du förresten är företagare och just nu upplever att du inte får in så mycket pengar, så kan du ansöka om checkkredit hos Qred – en checkkredit passar bra när ditt företag måste parera ett ojämnt kassaflöde.

Ha ett mål

För att gå framåt måste vi veta var vi är just nu och vart vi är på väg. Detsamma gäller vår hälsa. Ställ dig på vågen och våga också vara ärlig med hur mycket du verkligen orkar. Sedan måste du besluta dig för ett tydligt mål som du kan uppnå, sätt ett tydligt individuellt mål. Mål som att springa Stockholm Maraton låter bra, men du måste då besluta dig för ett särskilt år eller för hur du ska ta dig dit. För att lyckas med dina mål måste du också ha delmål. Om du ska springa ett maraton och aldrig har sprungit ett lopp förut, bör du börja med Blodomloppet eller Tjejmilen, sedan klara Göteborgsvarvet. Steg för steg. Om ditt mål är att gå ner i vikt bör du inte bara fokusera på vågen, utan ha ett helhetstänk. Muskler väger mer än fett, men muskler är mer hälsosamt. Använd både våg och måttband. Ha också en realistisk och hälsosam målbild: 10 kilo per år eller 2 kilo i månaden. Inte två kilo i veckan.

Skapa vanor

Efter att du har fattat ett beslut om att träna på allvar och också skaffat dig ett tydligt mål, måste du få in träningen i din vardag. Det är här den riktiga kampen är. Det tar 66 dagar för oss att skaffa oss en ny vana. Det innebär att det är klokt att ta en ny vana i taget, men att verkligen hålla fast i den. Planera och skriv också in din träning i din kalender.