Boxning – ja eller nej?
Boxning har under en lång tid varit en debatterad kampsport. I många år var den till och med förbjuden i Sverige men nu är proffsboxningen tillåten igen. Dock har sporten ifrågasatts eftersom den är ganska riskfylld. Många boxare har fått svåra hjärnblödningar, krämpor och sjukdomar på gamla dagar eller råkat ut för en knockout som har tvingat dem att överge sporten. Baksidorna med boxningen är också att vissa inte förstår taktiken bakom och den koncentration som krävs för att skapa problem för motståndaren. I boxning är det inte bara att använda nävarna och slåss för att få ur sig aggressionerna – det är en sport som kräver enorm uthållighet och koncentrationsförmåga och måste utövas av disciplinerade människor.
Detta är reglerna i boxning
Boxning existerar i två olika former och delas sedan upp i olika viktklasser. Amatörboxning är inte detsamma som proffsboxning. Skillnaderna är bland annat att vid amatörboxning används hjälm, vilket inte förekommer i proffsboxning. Amatörboxning är en fast gren inom OS och en av anledningarna är att den anses lite säkrare än proffsboxning. Många boxare strävar dock efter att bli just proffsboxare, speciellt som det kan betala bra.
Boxning sker genom att det anordnas ett antal ronder. En proffsboxningsmatch består av 4-12 ronder och där varje rond är 3 minuter med 1 minuts vila mellan ronderna. Om en av boxarna drabbas av knockout och ligger på golvet, så räknar domaren till 10. Inom den tiden har den liggande boxaren chans att resa sig igen. Om han eller hon inte gör det så har motståndaren vunnit matchen.Det kan också förekomma en tekniks knockout, då domaren bedömer den ena boxaren som oförmögen att fortsätta matchen. Det kan röra sig om diskvalificering genom skallning, oläkbart cut eller låga slag med mera.
Utrustning i boxning
Om du är boxare eller helt enkelt bara vill träna boxning på gymmet med en säck eller pads, så kan du finna boxningsutrustning i sportbutikerna eller kanske via allaannonser.se där du kan göra fynd. Utrustning som krävs är: boxningshandskar, boxningsskor, speciella shorts och ett bälte. Du kan också behöva pads och en boxningssäck – och sist men inte minst ett tandskydd. En suspensoar för män är också en bra idé.
Viktklasser
Idag finns det 17 viktklasser med lätt flugvikt som den lättaste vikten och supertungvikt som den svåraste. Detta gäller dock männen. För kvinnorna finns 13 viktklasser med pin-vikt som den lättaste och tungvikt som den svåraste. Viktklasserna har utökat med tiden – från början fanns endast 8 klasser. När man delar upp boxare i klasser, så är det deras vikt man ser till. Det är också stenhårda regler och en boxare vägs alltid dagen före matchen och får inte väga över sin klassvikt överhuvudtaget. Det gör att många boxare gör allt i sin makt för att svettas ut vätska innan en match.