Cykling – styrka och kondition

Det är få saker som är lika givande som att bege sig iväg på en cykeltur. Att cykla är en mycket rolig sport och effektiv motionsform som utövas av människor över hela världen. Fördelarna är många och genom att cykla förbättrar du inte bara din kondition, utan bygger även upp en otrolig styrka.

Hur man cyklar har förstås en stor betydelse för hur mycket träning som cyklingen faktiskt ger. Tar du en lugnare tur till jobbet eller tar du ut din moutainbike på helgen för att köra “down hill”? Båda alternativen ger naturligtvis någon form av träning, men i helt olika omfång.

Ser man på cykling som sport så innefattar denna typ av cykling en hel del tävlingar. Tävlingarna kan utföras inomhus eller utomhus, på landsvägar eller i svårare terräng. För denna typ av cykling krävs det att man har en mer specialkonstruerad cykel och ordentlig utrustning som tävlingen kräver.

Cykling har alltid varit en del av människans liv, åtminstone sedan cykeln uppfanns. Cykeltävlingar går tillbaka långt i tiden och den första tävlingen anordnades 1868 i Frankrike, Paris. Då var loppet endast på 1200 meter, men idag är loppen betydligt längre än så. I Sverige erbjuds det ett flertal olika cykellopp att delta i för den som är intresserad och alla lopp är olika långa. Kävlingetrampen är en av de kortaste loppen och här cyklar man i Furulund på en sträcka av 75 km. Vill man ge sig in på ett längre lopp än så kan loppet Sverigetempot eller Stockholm-Göteborg vara ett bra alternativ. Deltar du i Stockholm-Göteborg börjar starten uppe i Stockholm och målet är att ta sig till Göteborg. Loppet mäter 550 km långt och den första tävlingen av detta slag anordnades år 2013.