Vilken sport passar dig?

Är det dags att komma i form? Har du lagt på dig för mycket vikt på senaste tiden eller vill du bara ha en mer hälsosam vardag? Dessa är de största anledningar till att människor börjar träna, men denna typ av mål brukar ofta leda till timmar på gymmet eller i löpspåret. Vill man börja med en sport är målet oftast något helt annat, kanske ett intresse eller en tanke om att bli bäst i sin genre.

Det finns många sporter att välja mellan för den som vill komma igång. Sverige erbjuder riktigt bra och professionella föreningar och klubbar, med kunniga instruktörer av bästa slag. Här finns det möjlighet att välja allt från ridning, simning, golf, fotboll, basket, innebandy och mycket mer. Naturligtvis är det bara det egna intresset som sätter gränser, men så kan även vardagen göra.

I vuxen ålder är det oftast svårare att komma igång med någon ny sport. Vanligtvis har man ett jobb som man spenderar den mesta delen av dagen på och kanske barn och hushålls som ska tas om hand. Ytterst få föräldrar har egentligen den egentid och fritid som man kanske skulle behöva och det är lätt att ursäkta sina ouppfyllda drömmar och önskemål med att man ”inte hinner med”.

Visst kan det vara bra att välja en sport som gör att man hinner med både sig själv och sin familj. Egentid och hälsa är dock viktigt för att man ska må bra och kunna vara en så stark förebild som möjligt. Är det svårt att hinna med fotbollsträning 4 gånger i veckan kanske det finns andra alternativ om man vill utöva sporten, t. ex. att spela med vänner på helger eller att ta med barnen ut till närmaste fotbollsplan. Har du vänner som utövar en sport som du finner intressant kan det vara en god idé att följa med på en träning för att se hur ett pass kan se ut.

Oavsett vilken sport man är intresserad av kan det vara bra att testa på träningsformen innan man betalar för en hel termin. Gym brukar erbjuda gratis provträningar för den som inte är medlem och föreningar kan ibland låta människor vara med på träningspass för att få en chans att känna på sporten. Detta är som vanligast inom olika bollsporter, men finns även för den som vill börja simma eller rida. Många sporter går ypperligt att testa på själv, utan att man vänder sig till en idrottsklubb, t. ex. att hyra golfklubba nere på golfklubben eller bestämma sig för två dagar i veckan då man går och tränar simning. Glöm inte bort att sätta upp individuella mål för din träning, oavsett om du tränar privat eller på en klubb. På så sätt är det lättare att se framstegen och man blir mer motiverad till att prestera bättre och bättre.