Bra mat ger bättre resultat

Att äta rätt är viktigt för att träningen ska bli så effektiv som möjligt och för att uppnå specifika mål. Det spelar ingen roll om det är basket du utöver, hockey eller tränar styrketräning på gymmet. Rätt mat ska intas både före, under och efter träningen. Genom att planera måltiderna rätt kan din kropp bli både starkare och mer frisk, inifrån och ut.

Man bör aldrig skippa måltiden efter träningen, det är den absolut viktigaste även om man bara skulle äta en gång per dag. Att äta en enda gång är dock sällan att rekommendera då kroppen behöver få i sig näring under hela dagen för att orka med. Den träning man utför påverkar resultaten till cirka 50 % och den andra delen påverkas av vad du stoppar i dig.

Med det sagt betyder det inte att man inte ska äta innan träningen. Maten innan träningen är mycket viktig för att man ska orka med ett svettigt träningspass och en bra regel är att man delar upp måltiden, t. ex. om man planerar att träna i samband med middag. Lägg upp en portion mat på tallriken och ät hälften av maten, resterande sparar du till efter träningen är avslutad. På så sätt kan du fortfarande ge kroppen energi, samtidigt som du inte får i dig onödiga kalorier genom att äta två stora portioner.

Har du svårt att veta vad som är bra mat till träningen? Du behöver inte vara orolig. På internet finns det mängder med smaskiga och proteinrika recept, men även måltider fulla med kolhydrater för den som behöver.